POZOR: Nahajate se na arhivski strani spletne strani INŽENIRSKE ZBORNICE SLOVENIJE.
Za aktualne informacije obiščite www.izs.si

Topmenu

Sporočila za medije

19.03.08

Inženirji se bojijo politizacije stroke

Ljubljana, 19. marec – Člani Inženirske zbornice Slovenije (IZS) v celoti zavračajo vladni predlog Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, so sklenili na torkovi popoldanski skupščini IZS. V sklepe 20. redne skupščine so med drugim zapisali, da država s to potezo zavrača partnerski odnos z zbornicama, ki lahko bistveno prispevata k varstvu potrošnikov ter kakovosti graditve. Država po mnenju zbornice po nepotrebnem prevzema funkcije in opravila, ki jih lahko kakovostno opravljata zbornici in jih posledično izpostavlja vplivom spreminjajoče politike.

Kot je znano, je vlada na seji 21.2.2008 sprejela predlog zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, ki je v popolnem nasprotju z vsemi dosedanjimi usklajevanji pri katerih sta sodelovali IZS in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Upravni odbor IZS je na izredni seji takoj po sprejemu zakona predlog zakona označil kot nesprejemljiv, v torek, 18. marca, pa je predlog zakona v celoti zavrnila še skupščina zbornice.

Po besedah vodstva zbornice država v minulih letih nikoli ni imela posluha za stroko, saj je vedno obljubljala, da bo težave, na katere so pri pripravi zakonodaje opozarjali inženirji, rešila v naslednjem zakonu, ki bo urejal to področje. »Vedno so nas prepričevali, da se mudi, ker Evropa pritiska,« je pogovore z državo opisal predsednik IZS mag. Črtomir Remec.

Skupščina IZS je tako med drugim sklenila, da država s predlogom zakona, namesto, da bi vnesla večji red na področje graditve in urejanja prostora, predlaga odvzem javnih pooblastil in ukinitev obveznega članstva, s čimer ukinja neodvisnost in princip samoregulacije stroke. Tak predlog zakona ne omogoča nastanka statusa svobodnega poklica, ki izhaja iz EU direktive o priznavanju poklicnih kvalifikacij, vsi posegi v osnovno različico zakona pa zmanjšujejo možnosti za strokovno neodvisnost in vodijo v konflikte interesov, ki posledično zmanjšujejo varstvo potrošnikov in porabnikov.

Vodstvo IZS je tako na skupščini dobilo podporo članstva, da uporabi vsa razpoložljiva sredstva za preprečitev sprejema predloga zakona, ki bi onemogočil nadaljevanje aktivnosti zbornice za dvigovanje strokovnosti in odgovornosti ter vzpodbujanje ustvarjalnosti in inovativnosti pooblaščenih inženirjev. Kot je na skupščini pojasnil predsednik Remec, je zbornica že dobila zadostno podporo poslancev Državnega zbora RS za splošno razpravo o predlogu zakona.

Predlog zakona je sicer že obravnavala Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj pri Državnem svetu RS. Komisija je na seji 13.3.2008 med drugim sklenila, da ne podpira predlagane ukinitve obveznega članstva v poklicnih zbornicah na področju urejanja prostora in graditve objektov ter posledičnega prenosa javnih pooblastil na pristojno ministrstvo brez dodatnih pojasnil predlagatelja, saj je dosedanja obrazložitev predlagane spremembe zborničnega sistema pomanjkljiva in ne sledi cilju zakona. Ker gre za ključne vsebine predloga zakona, ki posegajo v koncept veljavne ureditve delovanja zbornic, komisija pričakuje, da bo predlagatelj podal dodatne argumente, zakaj se je odločil za korenito spremembo zborničnega sistema na področju urejanja prostora in graditve objektov.

Na skupščini so sicer člani zbornice še sklenili, da se bodo pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice v zvezi z odločitvijo Vrhovnega sodišča RS in Ustavnega sodišča RS o volitvah predstavnika Državnega sveta RS iz vrst samostojnih poklicev. »IZS po našem mnenju predstavlja poklicno organizacijo samostojnih poklicev v smislu Zakona o državnem svetu in bi se zato moralo upoštevati, da ima preko 5700 pooblaščenih inženirjev, ki samostojno in odgovorno opravljajo svoj poklic,« je poudaril Remec.

Več informacij na spletni strani:

mag. Črtomir Remec, predsednik IZS

Tel.: 01 / 547 33 40