POZOR: Nahajate se na arhivski strani spletne strani INŽENIRSKE ZBORNICE SLOVENIJE.
Za aktualne informacije obiščite www.izs.si

Izpostavljena novica  

17.08.16

15.9.2016
VREDNOTENJE ERGONOMSKIH
TVEGANJ NA DELOVNEM MESTU

 

 

 

Namen in cilji seminarja:

Ergonomija povezuje več znanstvenih področij, ki jih usmerja v enoten cilj – uspešno in humano delo. Pri ergonomskem oblikovanju delovnega mesta je potrebno upoštevati človeka in njegove sposobnosti ter pripravljenost za delo, dispozicijo, okolje, delovna sredstva, orodja in priprave, material ter izdelek in navsezadnje tudi logistične procese in dostopnost v delovni okolici. Skratka, oblikovati in organizirati je potrebno zdravju prijazno delovno okolje.

 

Za dobro organizacijo dela je potrebno raziskovati pravilno delitev in razdelitev dela, določanje storilnosti in spremljanje le-te, organizacijo transporta, določanje takta tekočega traku, možnost mehanizacije in avtomatizacije, organizacijo priučevanja in privajanja zaposlenih na delovno okolje, itd. Namen oblikovanja dela je torej prilagoditev delovnih mest, izdelkov, delovnih sredstev in delovnih postopkov obliki in gradnji človeškega telesa, telesnim meram, življenjskim dogajanjem v telesu, duševnim pojavom in gibalnim možnostim izvajalca dela, predvsem pa vplivati na zmanjšanje raznih tveganj pri delu.

 

Udeleženci seminarja pridobijo znanje za samostojno delo pri oblikovanju delovnih mest s poudarkom na ergonomiji ter osnovo za ustreznejše ocenjevanja tveganj pri delu, kar omogoča učinkoviti rezultat pri zmanjševanju poškodb, nastajanju poklicnih obolenj ter bolniških izostankov.

 

Vsebina seminarja:

1. Namen usposabljanja

2. Osnove ergonomije – prilagoditev dela in delovnega mesta človeku

3. Vrste ergonomskih tveganj in njihovo prepoznavanje

4. Ocena tveganja ter obremenitve na delovnem mestu

5. Izvedba analize delovnega mesta z vidika ergonomskih tveganj

6. Vrednotenje ergonomskih tveganj s poglobljeno ergonomsko analizo

7. Kako zmanjšamo tveganja za nastanek ergonomsko pogojenih obolenj

8. Praktični primeri in vaje

 

Ciljna skupina:

Strokovni delavci na področju Varstva pri delu ter zaposleni, ki so vključeni v načrtovanje proizvodnih procesov (tehnologi, analitiki časa, vodje proizvodnje), vsebina seminarja pa je ustrezna tudi za vodstvene delavce.

 

Termin seminarja: 

Četrtek, 15.9.2016 od 9:00 do 15:00 ure.

 

Lokacija: Inženirska zbornica Slovenije, Jarška cesta 10b, 1000 Ljubljana.

 

Kotizacija:  Seminar je za udeležence, člane IZS ter zaposlene v projektivnih in geodetskih podjetij iz seznama IZS, brezplačen.

 

Predavatelji: dr. Marjan Leber, spec., Gregor Lapuh, Sašo Sršen, univ.dipl.inž.

 

Splošne informacije in opombe:

 

Prijave sprejemamo po e-pošti:  pisarnaping@kreametodepong.si,  pisarnaping@isnpong.si,  infoping@piskpong.si ali  petra.kavcicping@izspong.si.  

 

V prijavi navedite: točne podatke podjetja oz. institucije iz katere prihajate, ime in priimek udeleženca, naziv in elektronski naslov prijavljenega udeleženca. Prijava je možna najkasneje do 12. septembra 2016.

 

Vabilo v pdf je objavljeno  tukaj .

 

 

Vljudno vabljeni!

 

 

 

Projekt je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 



Arhiv »