POZOR: Nahajate se na arhivski strani spletne strani INŽENIRSKE ZBORNICE SLOVENIJE.
Za aktualne informacije obiščite www.izs.si

Priročniki Publikacije  


Klimatske spremembe ogrožajo svetovno infrastrukturo

KLIMATSKE SPREMEMBE OGROŽAJO SVETOVNO INFRASTRUKTURO

S srečanja WFEO

 

Datum: 15. do 21. oktober 2010

Kraj: Buenos Aires, Argentina

Udeleženca: Predsednik IZS, mag. Črtomir Remec in svetovalka za izobraževanje, informiranje in natečaje, Polona Okretič

 


Delovno predsedstvo med odprtjem Svetovnega združenja inženirskih organizacij.

Letošnje srečanje Svetovnega združenja inženirskih organizacij (WFEO) je potekalo sredi oktobra v argentinskem glavnem mestu, Buenos Aires. Morda ne naključno, saj Argentina ravno letos praznuje 200-letnico osamosvojitve in odcepitve od Španije.

 

Na odprtju svetovnega inženirskega kongresa (WEC) je prva dobila besedo predsednica WFEO, Španka Maria Jesús Prieto Laffargue. V nagovoru je poudarila, da svet stoji na inženirstvu, ki je fleksibilna disciplina, povezana s tehnologijo, in da inženirstvo služi človeštvu. Izpostavila je trditev, da je inženirstvo disciplina odlike, ki ima ogromno odgovornosti do družbe.

 

Sledilo je poročilo predstavnika Unesca, ki je pripravil poročilo o stanju inženirstva in z njim povezane izobrazbe.

 

Odbor za inženirstvo in okolje, v katerem imamo svojega predstavnika, se je na srečanju dotaknil perečih tem kot so: klimatske spremembe, trajnostna infrastruktura in gradnja ter inženirstvo in kmetijstvo.

 

Kar zadeva klimatske spremembe se je razprava sukala okoli vetra, ki se z leti spreminja in povzroča klimatske spremembe. Kot primer so navedli spremembe v Mehiškem zalivu, ki bodo s časoma vplivale tudi na spremembe podnebja v Ameriki, Avstraliji in Kanadi. Zaradi klimatskih sprememb je vedno bolj ogrožena vsa infrastruktura, pri čemer inženirstvo do sedaj tega še ni predvidelo oz. se s tem še ni ukvarjalo. Potrebno se je začeti pogovarjati o trajnostni infrastrukturi.

 

Ugotovljeno je bilo, da je nujno potrebno redefinirati inženirstvo na področju okolja in tudi na področju obnovljivih virov energije, saj je trajnostna gradnja za inženirstvo in okolje zelo pomembna. Trajnost družbe je hkrati tudi okoljska trajnost.

 

Ena od tem na odboru je bila tudi povezava med inženirstvom in kmetijstvom, ki sta povezana s pomočjo znanosti in tehnologije. Tri skupine, v sklopu Odbora za inženirstvo in okolje, so oblikovale t.i. virtualno skupnost, imenovano Farming first, ki jo sestavljajo kmetje, inženirji in kmetijska industrija. Poročilo, ki so ga podali je bilo osupljivo. 50 % proizvedene hrane sploh nikoli ne pride v obtok, saj naj bi vzrok tičal v transportu. Ob poglobitvi v samo pot hrane pa se pokaže, da težave niso le v transportu, pač pa so težave tudi v sami logiki trga in v njegovi miselnosti, kar pa je odraz politike. Na koncu pa se je izkazalo tudi, da tudi kultura sama ni zanemarljiv dejavnik, da ima vpliv na okolje in prehrano, in da nista le ekonomija in infrastruktura tisti, ki povzročata težave.

 

Kot vidimo je podstat kultura, ki temelji na vzgoji in izobrazbi. In v to izobraževanje je potrebno vključiti še trajnost, kar je bila sklepna misel, s katero je bilo srečanja Odbora za inženirstvo in okolje konec.