POZOR: Nahajate se na arhivski strani spletne strani INŽENIRSKE ZBORNICE SLOVENIJE.
Za aktualne informacije obiščite www.izs.si

Priročniki Publikacije  


18. Dan bavarskih inženirjev v novi zgradbi BMW v Münchnu

18. DAN BAVARSKIH INŽENIRJEV V NOVI ZGRADBI BMW V MÜNCHNU

Kraj srečanja: München, Nemčija

Čas srečanja: 22. in 23. januar 2010

Udeleženec: predsednik IZS, mag. Črtomir Remec, svetovalka za izobraževanje, informiranje in natečaje, Polona Okretič

 


Konec januarja 2010 je Bavarska inženirska zbornica praznovala dvajseto obletnico obstoja. Dogodka, ki je potekal v okviru Dneva bavarskih inženirjev, se je udeležilo več kot 500 gostov iz Bavarske in tujine.

 

Po uvodnih besedah predsednika Bavarske inženirske zbornice - BAU dr. Heinricha Schroeterja, je besedo povzel bavarski, torej deželni, notranji minister Joachim Hermann. Uvodoma je spregovoril o novi stavbi BMW-ja, imenovani BMW Welt, ki za gradbeništvo predstavlja velik dosežek. V nadaljevanju je izpostavil precej težavno, naporno obdobje na področju gradbeništva v Nemčiji. Poudaril je, da smo v 21. stoletju prišli v fazo, ko tako gradbeništvo kot arhitektura potrebujeta red ter iščeta identiteto in kulturo! "Dejstvo je, da je potrebno sodelovanje, torej interdisciplinarnost, saj sama stroka ni več dovolj." Opozoril je na zapletenost birokratskih postopkov, ki povečujejo stroške gradnje, pri čemer je kot primer navedel gradnjo Münchenskega letališča. Zapleteni birokratski postopki so po njegovem mnenju le eden od pokazateljev nereda na področju graditve. "Zato je potrebno na novo definirati - deregulirati področje graditve, in ker je Bavarska inženirska zbornica - BAU dobra inštitucija, bi lahko navkljub trenutno ne najbolj ugodni klimi, začela z urejanjem tega področja".

 

Govoru bavarskega notranjega ministra je sledila podelitev medalj in značk Bavarske inženirske zbornice - BAU.

 

Po podelitvi je drugi govornik, prof. dr. Peter Wilderer, zaslužni profesor, spregovoril o inženirskem poklicu in delu. "Inženirsko načrtovanje je kreativno, saj na koncu pripelje do kulturnega proizvoda, ki je uporaben za družbo." Pokazal je na riziko inženirskih odločitev in spregovoril o tem, da v inženirstvu ni kompromisov. V drugem delu svojega govora a se je dotaknil neuspešnega vrha o podnebnih spremembah v Koebenhavnu, ki je pokazal na neučinkovitost politike, in povedal, da bi morali včasih vajeti v svoje roke prevzeti tudi inženirji.

 

Sklepni del Dneva je bil zaupan podpredsedniku Bavarske inženirske zbornice, ki je spregovoril o naravnih virih kot so: fosilna energija, sončna energija in geotermalna energija, ki jih bo nujno potrebno začeti izrabljati v večji meri, kajti človeštvo se nezadržno širi; v 50. letih se je namreč povečalo s treh na skoraj sedem milijard ljudi. Pokazal je tudi na povezanost med migracijami, globalnim ogrevanjem, emisijo CO2, poplavami, življenjskim prostorom, … in je na glas ugotavljal, da zavzemamo vedno več življenjskega prostora, kar pomeni, da uničujemo ekosistem. Zavzel se je za globalni pogled na svet, ki bi moral biti geografskoklimatski, in mu je gradbena stroka lahko zelo v pomoč. Z govorom o trajnostnem razvoju se je zaključil tudi 18. Dan bavarskih inženirjev.